El premi té com objectiu promoure noves propostes que parteixin de la tradició i del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional.

Els impulsors del Premi Delfí Colomé són el Festival Ésdansa de Les Preses i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa,  el Sismògraf d’Olot, el Dansàneu de les Valls d’Àneu, el Consorci del Mercat de les Flors, el Festival Dansa Metropolitana i la família de Delfí Colomé.

Enguany l’Esbart Rocasagna de Gelida vam presentar-nos-hi amb el nou projecte del curs pel Cos de Dansa, ERA. No podem estar més agraïts als impulsors d’aquest premi pel reconeixement que ens han atorgat amb aquest lliurament de la 4a edició dels premis Delfí Colomer més enllà de l’ajuda econòmica que suposa per poder fer realitat aquest nou projecte. Un projecte que ja comptava amb el suport del Pla d’Impuls del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la coproducció la Fira Mediterrània incloent ERA a l’Obrador 2023 juntament amb la codirecció artística de Quim Bigas.

ERA, el nou projecte

Ésser en un temps verbal que ens situa en el passat.
Una unitat de temps que defineix una època.
Un espai pla, un territori, la terra que trepitgem.

ERA serà una peça d’uns 30 minuts, de carrer, que pretén ser un homenatge a les diverses maneres de parlar de la terra. Serà una proposta molt ballada i que, també, buscarà una forma de generar relacions que van una mica més enllà del rol de parelles al que les danses d’arrel ens tenen acostumades. Si més no, serà una dansa on totes estarem amb totes i on, a mesura que anem avançant en la proposta, anem oferint un homenatge a la terra que ens sosté i a les simbologies que li donem.

La peça tindrà música i comptarà amb unes 20 dansaires del Cos de Dansa de l’Esbart. En aquesta proposta, ens imaginem que part de l’espai sonor provindrà del que les propies dansaires generen, així com amb altres inclusions que ajudin a l’imaginari de la proposta.

La peça vol viatjar a partir del repertori existent de l’Esbart així com de la contribució del Cos de Dansa.

Delfí Colomé

Delfí Colomé Pujol va néixer a Barcelona el 1946, fill d’una mare cantant i balladora i d’un pare emprenedor. Els seus inicis en el món de l’art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional. La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l’aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.

La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la Guerra Civil espanyola, amb la qual va obtenir un Cum Laude per la seva feina. Va publicar dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. Colomé va morir a Seül (Corea del Sud) l’abril del 2008 sent ambaixador d’Espanya a la capital coreana.