L’esbart Rocasagna de Gelida és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu la conservació i la difusió de la cultura popular i en especial la dansa tradicional o d’arrel, garantint la seva conservació, restauració, creació, i difusió, a totes les generacions de dansaires.

Actualment formem part de l’entitat unes 200 persones dividides en diverses seccions: Escola de Dansa, Cos de Dansa, grup d’adults, gegantons, junta, equip tècnic i majordomia. Tots ells, participen activament en tot tipus d’esdeveniments culturals i festius del nostre poble durant tot l’any.

També es fan nombroses actuacions fora de la nostra població, per Catalunya o allà on ens convidin. Presentem un repertori en forma d’espectacle de temporada, especialment el Cos de dansa. Els infants i joves de l’Escola de Dansa participen també en trobades i aplecs sempre que ens conviden, a la vegada que intentem organitzar actes en els que portar a Gelida grups similars al nostre per compartir experiències i fomentar l’amistat entre grups.

Continuem treballant amb la mateixa il·lusió que el primer dia per mantenir la cultura popular i reivindiquem que la dansa és una eina de cohesió i d’integració social. Al nostre Esbart tothom hi pot ballar, tothom hi té cabuda. És la principal premissa amb la que sempre hem treballat. Tots tenim un únic objectiu: que la dansa esdevingui el nexe d’unió i que ho continuï sent en un futur.

Al repertori de l’Esbart s’hi recullen danses recuperades, vives, costumistes i d’altres de creació, inspirades en la mètrica de la dansa tradicional però amb una estètica d’espectacle escènic.

Un extens llistat de més de cent peces componen el nostre patrimoni. Guiats per la inquietud d’evolucionar dins la dansa tradicional, el Cos de dansa incorpora una part de repertori que es presenta en condicions escèniques i amb un plantejament d’espectacle de dansa tradicional estilitzada. L’Esbart Rocasagna ha comptat amb directors que han creat espectacles propis, demostrant que és possible la convivència de la tradició amb la creació i la innovació.